torsdag 4 september 2008

Att ta sig an äpplet per fot…

… är det som gäller tänkte jag när jag vaknade alldeles för tidigt i morse. Jag tog mig upp och gjorde frukost och lämnade lägenheten vid 10-snåret (ja alltså jag somnade om från det första uppvaknandet).

Sedan var det promenerande som gällde. Ner förbi skyskraporna på mellersta delen av andra avenyn, fruktstånd, donuts och kaffe, kaffe och donuts. Jänkarna måste ju käka massor med donuts tänkte jag och fortsatte ner mot kvarteren som jag ska bekanta mig med närmare nästa vecka. Jag insåg att jag närmade mig högborgen, skyskrapan som ritades av Niemeyer och nu ska renoveras i fem år. Dess elegans och ensamhet lyfte min blick mot skyn (varnade för att det skulle bli pretto!) och jag hörde mig själv ”-Wow!”. Tror inte någon annan hörde det. Jag fortsatte i shorts och gympaskor och gick in med karta och kamera i högsta hugg och tog den guidade turen i FN:s högkvarter. Det man måste om man ändå är på plats tänkte jag.





Sedan blev det promenerade längs med avenyerna, fönstershopping längs med skyltfönstren och musikalbesökande i teaterfoajéer. Times square, Rockefeller Center, Broadway, Park Ave kan ses som centrala inslag i dagens promenerande. Läckert och filmiskt. Sedan hann jag med att räkna Bloomingdales expediter (tre gånger så många som besökarna – lågt räknat på herravdelningen), äta en pizza i farten och säga hej och hallå till prästen i Svenska kyrkan. (Där finns kanelbullar!!!). Sedan bar det av hemåt för att vila fötterna efter åtta timmars promenad. En del ärenden uträttade också. Bland annat ett amerikanskt nummer till mobilen. Så messa till mitt svenska om du önskar mitt amerikanska!

Bilden: Times square!
Väl hemma hann jag med ett långt samtal med syster i Iowa, lyssna på ett synnerligen dåligt konventtal av Mitt Romney, äta uppköpt spaghetti med köttbullar och prata med trevlig hyresvärdinna som har stenkoll på stan. Tänkte berätta mer om händelserna, lägenheten och visa bilder. Men internet här är inte så stabilt som det borde så jag väljer att avsluta nu och återkomma med mer snart. Klockan är en kvart över midnatt och staden är vaken med folk på gatorna och i affärerna. Märkligt, men ganska trevligt.

God natt New York! God morgon Sverige!
_____________________________________________________________

Dagens kommentar 1: av kassören vid inköp av donuts ”- Just one??!”.
Dagens kommentar 2: av kassörskan vid inköp av hamburgare ”-Just one??!”.

Inga kommentarer: